..

Followers

Friday, September 23, 2016

4.30 am
24 september 2016.

Nothing left to keep again..
Tuhan dah bagi petunjuk dah takde yang tinggal melainkan yang ada sekarang, Need to  look foward from now.Nothing to judge.Changed myself.
Im so proud because you are now.Berbeza masa dulu.
Shy and loss turn to very talktive.

Now i choose to left you,
im sorry i didnt mean it but i have to for my heart.Let me correct for my sick.
I dont need you but i will pray for you everyday.
Im sorry to feel hate you but im always be your advicer
Im sorry to feel im regret meet you 5 years ago.
Im sorry to always cared even tho you not deserve it.
hypocrite myself still be nice.

last but not least, i hope you're fine 'My Friend'

And dear myself,

im sorry to hurt you.

Im promise i wont do it again.




Monday, November 10, 2014






'' Welcome to the new life for a better changed without any broken feeling''
                                                
you deserved..

11 November 2014

-azie-




facebook : Norfazira
istagram   :ladolceziera
Twitter    : ladolceziera 

Thursday, May 8, 2014

'Mereka''

  
   7.19 am .

''Kekal lah senyuman walau jasad seperit apa pun rindu buat sahabat.''


Pagi-pagi dah bukak laptop tak tahu nak buat apa.Maklumlah cuti semester kali ni banyak aku habiskan dengan menghabiskan gb internet kat rumah ni.Kira2 lagi sebulan nak praktikal.Entah kali ni lama plak aku rasa dduk kat rumah.Makan tido main je.Sampai kadang2 bosan punya pasal aku paksa kucing kat rumah ni selfie ngn aku.Lifeless kan?



So sebenarnya entry kali ni aku nak throwback sikit sepanjang aku 3 semester kat poli.Tapi takde lah aku cerita satu2 kang mahu korang bosan pangkah blog ni.Throwback ni more to pandangan sekeliling aku kat poli ni.


Aku ni sebenarnya antara spesis manusia yang suka memerhati.Korang pernah rasa gelak sorang sebab tgok gelagat manusia kat sekililing korang?well aku selalu macam tu.Tapi takde nya sampai gelak sorang2 kang ada cakap aku gila.Normally nya aku akan senyum.Then kalau rasa nk tergelak konon la ambik phone scroll sorang2.Am i too fake here?hahaha tu cara nak cover la.


''Mempunyai satu sahabat sejati lebih berharga dari seribu teman 
yang mementingkan diri sendiri''


so sebenarnya aku more cerita pasal 'sahabat'.Dalam dunia ni mesti korang ada sekurang-kurang nya sorang kawan yg korang boleh gila2,story pasal apa yg korang nak.Melainkan korang ni jenis yang memang suka sorang2.Tapi macam pelik lah.Apa kata orang tu ''forever alone''.haha

sepanjang 3 semester ni aku ada pendapat aku sendiri.Buat pengetahuan korang aku perasan dari aku sem 2 kisah 'mereka' ni.Masa aku sem1 'mereka' ni tgh praktikal kalau tak silap aku.So aku tak berapa nak kenal sangat dorang.Just ada lah dengar2 cerita tentang dorang.Jujur dalam hati,aku sangat lah respect dan adore persahabatan 'mereka' ni.Aku tak pernah nampak persahabatan lelaki yang macam 'mereka'.Sampai ada satu masa tu aku bisik kat kawan baik aku ''weh dorang cool''.Tapi aku just perhatikan dorang ni dari jauh jelah.Dan mungkin dorang pon tak pernah kenal aku ni.Yela dorang senior kot.Just ada lah aku pernah borak ngan salah sorang dari dorang sebab masa tu tak silap masa MQA.

“Sebaik baik sahabat disisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik baik jiran disisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya” (H.R al-Hakim) 

‘Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati..’

ALLAH SWT mencipta makhluk di atas muka bumi ini berpasang-pasangan. Begitu juga manusia, tidak akan hidup bersendirian. Kita tidak boleh lari dari berkawan dan menjadi kawan kepada seseorang. Jika ada manusia yang tidak suka berkawan atau melarang orang lain daripada berkawan, dia dianggap ganjil dan tidak memenuhi ciri-ciri sebagai seorang manusia yang normal.

Kadang2 aku makan kat cafe malam2 aku nampak dorang pon ada makan ramai2.Sangat sempoi.Ada jugak dorang tegur budak2 lelaki kelas aku.Apa yang aku nampak dorang ni tak sombong.Dorang ni pergi mana mesti sama2.Pergi cafe,pusat islam even ke kelas.Takdelah aku nampak dorang ni hari2 tapi setiap kali aku terserempak ngan dorang,mesti semua ada.Dalam hati aku cakap,''how lucky them''.  :) 


''Allah SWT amat mencintai orang yang mencintai sahabatnya.''


Sesungguhnya ikatan akidah  (PERSAHABATAN )  itu adalah sekuat-kuat ikatan. Se-sungguhnya orang-orang yang hidup di bawah naungan cinta dan persaudaraan Islam, persaudaraan kepada Allah dan lillahi taala akan mendapat merasai dan menikmati satu kebahagiaan yang hakiki, kepuasan jiwa yang tidak terperi di mana ia tidak dapat dikecapi orang-orang yang menilai hidup dengan nilai-nilai keduniaan yang fana ini. 

Mungkin nanti masa aku sem 5 nanti aku dah tak nampak dorang ni.Sem ni dorang dah habis.Dan aku doakan semoga dorang success kat luar sana.Persahabatn dorang kekal till jannah.Insha Allah.



p/s : kepada ''dorang'' yang aku maksudkan,semoga cerita korang  menjadi satu contoh buat pembaca blog ni .Seribu kemaafan kalau ada yang silap tulis.Semoga korang berjaya di dunia dan akhirat. :)


facebook : Norfazira
istagram   :ladolceziera 
Twitter    : ladolceziera 

Saturday, May 11, 2013

phone dan kecuaian

Asalamualaikum

Taraaa selamat hari ibu pada kaum ibu kat luar sana.Tak kira la kau panggil mama,mummy,ibu,mak ke nyonya ke yang penting dia adalah orang yang melahirkan kau.Yelah dah kata nama ibu mestilah yang lahirkan kau takkan daddy plak. *motif? k bye.

Pernah kau rasa give up gila dengan life kau?pernah korang rasa semua benda yang korang buat tak betul?pernah kau rasa tak dunia ni kejam gila tak bagi peluang kat kau nak jumpa orang yang kau suka or minat?dan pernah tak kau rasa yang blog aku ni macam nak kena baling kasut?kalau pernah kau memang kejam doe. *sob sob hantuk kepala kat dinding campak laptop.

Kau tahu apa makna kehidupan sebenar?bila kau rasa semua yang jadi kat kau tu bala.Padahal semua benda yang terjadi kat kau sama ada baik atau buruk ada hikmah dan ingat Allah takkan menguji hambanya melebihi kemampuan hambanya  *lipat tudung ala ala ustazah.

Series semua orang pernah rasa gembira,sedih,kecewa,perasan,putus asa.Tapi pernah tak korang terfikir sebenarnya setiap dugaan yang jadi kat diri kita membuatkan kita lebih kuat dan matang.Dan aku boleh potong kuku kalau korang tak pernah rasa situasi yang bikin korang down and rasa macam nak hantuk kepala kat dinding. *k yang ni aku tak prnah buat.Semua manusia ni tak de yang perfect.Selalu buat silap.Selalu leka dan cuai.Sama macam aku yang kekadang membebel sesorang sebab kecuaian sendiri.
dan tersebutlah satu kisah yang nak menggambarkan macam mana tahap kecuaian aku ni.


 beberapa bulan lepas..


kakak :''Wehh zie,malam ni teman aku gi Giant jom.Aku nak beli barang buat spageti ah.''
aku  : ''duhh kau tekak macam-macam ah.Malas lahhh''
kakak :''kalau aku masak kau jangan tanya kenapa kau tak payah makan''
aku :'' *terkebil-kebil. eh eh ok la aku teman kau pergi,tapi awal cikit ah gerak aku nak dating ah.
kakak : ''kau nak dating ngn sapa gila?
aku : ''Aaron aziz''*muka series tahap maksimum
kakak : qwertyuiop!!!

so aku pun setuju ah nak teman kakak aku gi beli barang kat Giant.Oleh kerana Giant tu tak jauh sangat aku just bawak handphone je.So sampai je kat Giant aku ktaorang pun beli lah barang2 untuk buat spageti tu.Rasanya tak payah kot aku list kan semua senarai barang2 untuk buat spageti.Apa kau ingat ni rancangan mastercheff yang ada Azwan Ali cun tu. *pegang kipas dan bulu2 dileher.



Sampai je rumah aku pun dengan senang lenang perhatikan je macam juri mastercheff tengok kakak aku masak.Siap je spageti tu aku makan ngan si gemok (adik).Nampak tak tahap kejam aku ni.Haha.So nak dipendekkan cerita  *ku tahu mesti dah bosan dengan cerita aku,lepas makan tu aku terus pergi ke bilik on9. sambil scoll2 note aku, tetiba aku teringat mana phone aku yg comel lagi satu *phone ala2 3310.
dan aku cari lah sana sini.Habis satu rumah aku pusing.Even korang fikir setakat phone cikai tu nak kecoh.Duhh guwa sayang phone tu,bnyak berjasa pada wa.

Aku try miscall no aku tu,hatiku mula rasa macam ada harapan sebab no.aku tu aktif.Aku pun cari lagi mana tahu dengar bunyi callergtone phone aku tu,Tapi pelamin angan ku musnah sebab apa pun tak dengar.blerghhhhh.Last2 aku masuk bilik dengan muka hampa dan dalam hati mesti dah hilang.Dalam hati aku cakap mungkin takde rezeki.

''hey giler kau dah tengok kat kereta belum''

Aku terdengar kakak aku jerit camtu.Mesti kau rasa kejam gila penggunaan bahasa dia kan.Haha.Tapi kami adik beradik tak kisah asalkan tahu batas dan nilai hormat tu ada.
Aku terfikir nak tengok kat dalam kereta dan.................................................


memang betul ada! hampeh betul la.


moral : kau tak payah nak gelabah kalau barang yang korang sayang hilang,cari dengan teliti dan penuh kesabaran.Dan kalau tak jumpa baru hantuk kepala sekali.lulz

 Berita lain
Aku dah jumpa sorang lagi yang boleh rapat dan beri tunjuk ajar.Dia satu sekolah ngan aku ,lelaki tapi tua aku setahun.Dulu kami tak rapat.Tapi sekarang rapat.Dia baik dan aku hormat dia.Alhamdulillah.



Dear mak,
Selamat hari ibu,Semoga Allah rahmati kehidupan mak.
semoga Allah beri mak kesenangan dunia akhirat.
Dear mak,
Terima kasih kerana dah menjaga azie sepanjang 19 tahun hidup.tu tak termasuk
masa azie dalam kandungan mak 9 bulan.Terima kasih kerana dah bersusah payah
berkorban nyawa untuk melahirkan anakmu ini.
Dear mak,
You are the best thing is my life.You are my inspiration and always be my princess.
You are my friend,my spirit,my influence towards sucess.There is no replacement of you.
You are the best and will be best forever.

 ''Ya Allah, ampunilah dosa-dosaku serta kedua ibu bapaku dan kasihanilah mereka keduanya sebagaimana mereka memelihara dan mendidikku di masa kecil''


HAPPY MOTHERS DAY
NORLINDA MOHD JAPRI










Thursday, May 9, 2013

sticker note

Asalamualaikum,


nampak tak nampak tak ni aku baru buat design untuk header kat blog ni.Tiap kali blogwalking kat blog2 orang aku tengok header dorang comey2 tapi blog aku?Alahai bosan tahap maksimum kuasa 2.Nampak tak siap ada kuasa kuasa tu.Tu menunjukkn memang bosan.haha.so aku decide time tak de kerja nak buat,aku merajinkan diri buat header ni.Nampak simple kan,Duhh tahu tahu tapi aku tak kisah sangat pun pasal header ni buat ada2 je.*nampak tak ayat give up.


Memandangkan cuti aku yang ada lagi berbakul bakul ni aku merajinkan diri nak taip blog.Duhh macam kucing aku rasa makan tido makan tido.Tetiba mood fresh gila pepagi ni nak menaip blog.Dalam plan sebenarnya nak gi pantai hari ni.Tapi kejap lagi.Dalam pukul 10pagi nanti.*tengok jam baru 6.30 pagi.
ok sebenarnya tak de motif pun nak gitau benda tu semua saja nak buat ayat klimaks.Lulz


 *kau tengok landing secara like a boss nyer kucing ni pagi2.Ambik udara segar 
mungkin atau merenung masa depan? ok tak lawak.

Oleh kerana cis tak payah gramatis sgt lah kan.Okey again oleh kerana sekarang aku tengah cuti sem  so semua bebarang dekat kamsis aku kena angkut bawak balik.Series bilik aku dah macam hape dengan barang2 yang omaigod.Mula2 daftar kamsis suci je bawak kan.Lama2 kalau dah tiap minggu pergi bandar korang boleh pikir secara logik tak apa yang selalu beli.Tudung la baju la bla bla.Ok ayat demand macam hape.Bila time aku kemas hari tu masa nak balik.Terpikir sendiri 

''apsal macam banyak je barang aku ni,masa daftar macam cikit'

then aku gelak sorang2.nasib baik roomate aku takde masa tu.Kalau ada tak ke dia kata aku belum makan ubat lagi,

ok berbalik citer pasal bilik aku tadi  *kau ingat drama.

Jadi nak tak nak aku kena kemas kan lah cikit2 even sebenarnya takde lah kemas mana tapi cukup selesa lah kalau kucing aku nak lari2.Ok tak lawak.

Dan tengah aku kemas  barang2 aku tetiba.........................................................


Pada yang tak tahu tu adalah sticker note yang bebudak sekolah acah acah buat note tapi sebenarnya dok menampal sana sini dan salah seorang mangsanya aku.kalau tak tahu lagi sticker note tu apa pi seacrh google.Mesti tertanya tanya macam mana ada benda ni kat simpanan aku kan.Ceh macam nak tahu sgt je,Pirah dea.


Tahun 2011 disekolah tingkatan 5
waktu tak dapat dipastikan.


Dalam kelas belajar matematik dengan muka tepu,yelah aku ni mana nak minat belajar kira2 sangat.Waktu sekolah pun markah exam parat2 hidung je,Bak kata cikgu add math aku kalau takde hidung dah lama lemas.Ok merepek jauh.Masa tu tak silap aku waktu kelas tambahan.Haa lagi lah orang semua sedap sedap dah balik makan sambil layan telenovela indon aku duk kat kelas lagi belajar matematik.Aish alamatnya memang kelaut lah.Aku bukan  la tak suka tu macam ayat kejam sangat,tapi kurang minat dengan subjek matematik dan sejarah.Tapi tak tahu lah macam mana SPM aku boleh dapat A sejarah.Berkat tengok muka cikgu agaknya,Nampak tak dah hidung tinggi kat situ.Lulz.

Balik semula citer tadi,aku pun tepu duduk dalam kelas matematik,dan tetiba dapat idea untuk keluar jejalan jap pergi toilet. *sebenarnya alasan nak elak semata-mata.Pada sesapa yang baca sila tinggalkan amalan ini.lulz.Aku pun dengan senang hati keluar dan jejalan ambik udara segar kat sekolah. padahal masa tu kelas dah nak habis pun.

lepas 10 minit..


Aku pun penuh semangat balik ke kelas semula dengan harapan kelas dah habis.Tap tap memang kelas dah habis dan tersengih jugak masa tu.Tapi ada sesuatu yang aku rasa pelik masa tu.Aku tengok muka kawan2 aku yang lelaki tersengih2 dan muka tahan gelak bila aku masuk kelas.Aku buat dono  *kalau tak tahu dono apa pi google, dan terus pergi meja aku dan maigadddddddddddddddd. habis satu meja penuh dengan binatang sticker note tu dengan tulisan macam mintak penyapu kat muka.Aku dengan muka pasrah dan ngedhaa pi ambik satu2 yang mereka tampal tu.Dalam hati macam qwertyuio !!!


nota : Kau takkan tahu kadang2 benda yang buat korang rasa noob gila sebenarnya akan jadi satu kenangan manis yang bikin korang gelak sorang2 bila refresh balik.


Berita lain.
10.5.2013
Selamat ulangtahun buat ayah tercinta AHMAD PARID HJI SARIANI.moga ayah dipanjangkan umur dan murah rezeki.Pagi tadi wish kat phone je sebab minggu ni ayah tak balik.sob sob.
You are the best in my life.Much of love. :)

Berita lain-lain.
Aku tengah search lagu apa yang best untuk nak ganti lagu kat dalam blog aku ni.Bila aku dengar lagu kat blog aku ni memang sedih plus jiwang sangat pun ada,So nak letak lagu apa.Hardcore munkin?lulz sekali.
atau munkin justin bieber? *sila bash blog ini ramai2.lol
atau mungkin Micheal bubble? :)

 

Template by BloggerCandy.com